Kawiarka elektryczna czy tradycyjna – którą lepiej wybrać?

Pasjonaci kawy na co dzień zwykle używają standardowych, prostych kawiarek do zaparzania ulubionego napoju. Dzięki nim uzyskują głębszy smak i aromat, z którym nie może równać się kawa zalana wrzątkiem. Dodatkowo zajmują zdecydowanie mniej miejsca i są tańsze od rozbudowanych ekspresów ciśnieniowych. Co będzie lepsze – kawiarka na gaz czy elektryczna?

Dlaczego kawiarka nadal jest tak popularna?

Chociaż od wynalezienia kawiarki lub mówiąc pierwotnie moki minęło blisko 100 lat, nadal cieszy się niezwykłym zainteresowaniem wśród kawoszy. Co więcej, od czasu jej skonstruowania powstało mnóstwo typów urządzeń do zaparzania kawy, jednak prosta i solidna kawiarka wciąż trzyma się nieźle. Zawdzięcza to niskiej cenie, łatwości obsługi, umiejętności przygotowywania głębokiej i mocnej kawy zbliżonej do espresso oraz niewielkim rozmiarom. W jej konstrukcji na przestrzeni lat dokonano pewnych usprawnień i teraz osoby chcące zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzie muszą dokonać wyboru.

Jaki rodzaj kawiarki warto rozważyć?

Powiedzieć, że decyzja uzależniona jest od potrzeb, to jak nic nie powiedzieć. Kawiarka elektryczna lub przeznaczona na kuchenkę gazową albo indukcyjną wymaga napełnienia wodą, kawą i uruchomienia podgrzewania. Jak wygląda to w konkretnych typach sprzętu?

Najzwyklejsza makinetka (czyli kawiarka) przeznaczona na palnik gazowy wymaga nieco więcej zaangażowania. Na początku należy odkręcić dolny zbiornik na wodę i napełnić go poniżej poziomu zaworu bezpieczeństwa. Następnie do sitka wsypuje się kawę i delikatnie ubija. Nie można zrobić tego zbyt mocno, bo ciśnienie powstałe na skutek gotowania się wody nie będzie w stanie przedostać się między ziarenkami. W końcowym etapie trzeba zakręcić górną część dzbanka do podstawy i postawić na palniku. Podobnie działa kawiarka na płytę elektryczną.

Nieco inaczej wygląda to w przypadku modeli z zaimplementowaną grzałką. Oprócz wlania wody i aplikacji rozdrobnionych ziaren kawy pozostaje jedynie uruchomienie włącznika po uprzednim podłączeniu do sieci elektrycznej. Sposób ten charakteryzuje się krótszym czasem przygotowywania kawy, bo kawiarka elektryczna ze stali nierdzewnej lub aluminium szybciej nagrzewa wodę.

Co wybrać – kawiarkę na gaz czy elektryczną?

Co może cię skłonić do zdecydowania się na określony model makinetki? Dla niektórych ważnym czynnikiem jest cena i w tym miejscu należy zaznaczyć, że egzemplarze na kuchenkę gazową i indukcyjną są tańsze od elektrycznych. Trzeba ich jednak stale pilnować i wyłączać źródło ciepła i energii po przyrządzeniu napoju.

Inaczej jest w modelach elektrycznych, bo tam bardzo często występuje automatyczny wyłącznik, dlatego można uruchomić urządzenie i zająć się innymi sprawami w oczekiwaniu na przygotowanie napoju. Wbudowany timer umożliwi też uruchomienie procesu o dowolnej porze. Z kolei kawiarka na gaz bardzo dobrze sprawdzi się w biwaku pod namiotem, gdzie do dyspozycji jest mała butla gazowa z palnikiem i próżno szukać źródeł prądu.

Jeśli zawsze się spieszysz – weź model elektryczny, jeżeli lubisz celebrować przygotowanie kawy i odpoczywasz pod namiotem, zaopatrz się w tradycyjny model.

Artykuł sponsorowany

Autor

Redakcja

bypoznan.pl

Komentarze (0)
Zostaw komentarz