Dania kuchni włoskiej i hiszpańskiej. Spaghetti, tortilla – poznaj przepisy!

Sztuka kulinarna Włoch i Hiszpanii składa się na kuchnię śródziemnomorską – jedną z najbardziej popularnych wśród Polaków. Tak duże zainteresowanie nią wynika przede wszystkim ze smacznych i pożywnych dań, które dostępne są w ofercie lokali, takich jak np. Szybka Pizza działająca w dzielnicy Grunwald w Poznaniu. Jeśli jesteś ich smakoszem, pokuś się o samodzielne przyrządzenie spaghetti czy tortilli – sprawdź przepisy.

Wiele pizzerii, jak np. Szybka Pizza w dzielnicy Grunwald w Poznaniu nie ogranicza się do serwowania wyłącznie pizzy. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom gości, kucharze włączają do menu dodatkowe pozycje, m.in. spaghetti czy tortilla. Jeśli uwielbiasz smak tych potraw, przyrządź je we własnej kuchni.

Klasyczne spaghetti bolognese – przepis

Przygotowanie tradycyjnego spaghetti bolognese nie jest skomplikowane. Wystarczy sprawdzony przepis i minimalne umiejętności kulinarne.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
  • 200 g boczku parzonego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu mięsnego
  • szczypta oregano
  • 500 g makaronu spaghetti.

Warzywa posiekaj na drobną kostkę. Boczek pokrój w paski i wytop tłuszcz. Dodaj do boczku warzywa i mięso mielone, a następnie smaż na małym ogniu. Wlej wino i mieszaj, aż odparuje. Następnie dodaj przecier pomidorowy. Przypraw szczyptą pieprzu oraz oregano. Gotuj przez ok. 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Gdy sos boloński będzie już gotowy, ugotuj makaron spaghetti. Gotowe danie możesz już na talerzu posypać drobno startym serem typu parmezan.

Tortilla w hiszpańskim wydaniu – przepis

Tortilla kojarzy Ci się wyłącznie z pszennym plackiem, w który zawinięte są kawałki warzyw oraz mięso? Tak przyrządzona potrawa to jeden z istotnych elementów kuchni meksykańskiej. Hiszpańska tortilla jest równie smaczna, ale znacząco różni się sposobem przyrządzania, stanowi bowiem rodzaj omletu ziemniaczanego.

Składniki:

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz i sól.

Umyte i obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie (ale nie rozgotowane), odcedź i pokrój na cienkie plasterki. Obierz cebulę i drobno pokrój.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki i smaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Do miski wbij jajka, a następnie dokładnie roztrzep. Przypraw solą i pieprzem. Do jajek dodaj usmażone ziemniaki, delikatnie wymieszaj i następnie z powrotem przełóż na patelnię.

Smaż na małym ogniu do momentu, w którym zetnie się spód potrawy. Następnie patelnię przykryj pokrywką i odwróć. Zsuń na talerz, pokrój na trójkąty i podawaj, póki danie jest gorące. Hiszpańską tortillę możesz przygotować również w bogatszej wersji, na przykład z dodatkiem szpinaku i sera feta.

Masz ochotę odtworzyć klimat Włoch lub Hiszpanii w domu, ale bez konieczności gotowania? Zamów jedzenie online, korzystając z pośrednictwa internetowego serwisu gastronomicznego. Określ swoją lokalizację i wybierz lokal, np. Szybka Pizza w dzielnicy Grunwald w Poznaniu. Złóż zamówienie i czekaj na dostawcę.

 

Materiał zewnętrzny

Autor

Redakcja

bypoznan.pl