Rogale Świętomarcińskie z certyfikatami

110 cukierni otrzymało certyfikat, który uprawnia do wypieku tradycyjnych rogali świętomarcińskich i potwierdza ich zgodność z oryginalną recepturą. Dzięki temu mieszkańcy Poznania wiedzą, gdzie dokładnie mogą kupić prawdziwe i regionalne słodkości.

- 11 listopada zbliża się wielkimi krokami i dlatego cieszę się, że możemy przypomnieć mieszkańcom Poznania o tym słodkim symbolu naszego miasta. Chcemy pokazać, że nie tylko koziołki wyróżniają Poznań, lecz również rogale i nieco zapomniana gęsina. - powiedział Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania, po czym dodał - Certyfikaty, które dzisiaj wręczyliśmy mają na celu wypromować tych wszystkich, którzy rogale świętomarcińskie wypiekają według tradycyjnej receptury.

Poznański rogal świętomarciński od 19 listopada 2008 roku może szczycić się unijnym znakiem geograficznym. Certyfikaty "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej" przyznawane są co roku. Oceny wypieków dokonuje Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, który przyznaje ich twórcom dyplomy potwierdzające jakość.

Rogale świętomarcińskie

(fot.poznan.pl/Wielkopolska Izba Rzemieślnicza)

- Rogale świętomarcińskie wyróżnia na pewno wyrób na białym maku. To daje specyficzny smak, ale żaden inny produkt nie zastąpi tej masy, która jest charakterystyczna dla wielkopolskiego rogala. Ona jest sporządzana według receptur, których trzeba ściśle przestrzegać. Jakość i historia muszą być zachowane w tym produkcie - przekonuje Jerzy Bartnik, prezes Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej.

Dyplom potwierdzający jakość to dla cukierników prestiżowe wyróżnienie. Zgodnie z unijnymi wytycznymi rogal świętomarciński może być wypiekany wyłącznie w Poznaniu lub w wyznaczonych powiatach Wielkopolski.

- Działamy w Poznaniu i chcemy zaakcentować przynależność do tego miasta. Bardzo mało restauracji posiada własną cukiernię, gdzie goście mogą bezpośrednio ze stolika oglądać wyczyny kucharzy - wyjaśnia Piotr Kobylarek, szef piekarni i cukierni w restauracji Drukarnia Skład Wina i Chleba. Opowiedział też jak wygląda proces uzyskania certyfikatu. - Kontroli podlegają wszystkie etapy wytworzenia rogali. To znaczy wyrób ciasta, masy makowej, a później zawiniecie i wypiek. Oceniane są tez walory smakowe.

Poznańskie wypieki

(fot.poznan.pl/Wielkopolska Izba Rzemieślnicza)

Lista cukierni, którym przyznano certyfikat znajduje się pod adresem:

www.cechcukiernikowipiekarzy.pl

Źródło:poznan.pl

Autor

Redakcja

bypoznan.pl